Prestera bättre med kompressionsbyxor

Det finns fortfarande de som tycker att det är självklart att man tränar i en gammal t-shirt och ett par mjukisbyxor. Sedan så finns det de som anser att rätt val av träningskläder kan påverka resultaten av träningen. Det här låter ju rätt logiskt. Om man har kläder som inte stör rörelsemoment så är det klart att man kan träna obehindrat och på ett bättre sätt med det är inte detta som kompressionsbyxor handlar om. För även om dessa byxor är smarta på så vis att man aldrig har något tyg som fladdrar eller hänger så ligger fokusen med kompressionskläder på att de ska ge bättre blodcirkulation och ordentlig syresättning av muskler. På så vis så kan den som tränar seriöst se bättre resultat av sina ansträngningar.

Vad är kompressionsbyxor?

Ett par kompressionsbyxor från Casall
Kompressionsbyxa från Casall

En bra beskrivning av kompressionskläder är det engelska ordet skins som ofta används för att beskriva hur dessa träningsplagg är utformade. Man får alltså som ett extra lager av skinn när man tar på sig kompressionsbyxor och på många sätt så kan det även kännas som att man inte har mycket kläder på sig. Byxorna ser ut som ett par förlängda cykelbyxor och de lämnar inte något åt fantasin. För ett flertal olika modeller, gå till denna sida. Man ser verkligen benen precis som de är, men den som har byxorna på sig känner även att de sitter tajt och därmed ger en fasthet som kan gagna träningen. Det är nämligen den här fastheten som sägs leda till fördelar som:

  • Förbättrad blodcirkulation
  • Bättre syresättning av muskler
  • Minskad risk för mjölksyra
  • Ett bättre blodflöde
  • Skydd av muskler

Man kan förstås skaffa ett par skins i en vanlig butik men det rekommenderas att man får ett par som är framtaget i enlighet med ens egen kroppsstorlek. Det här kan man bäst göra med hjälp av en 3D scanner så att man får rätt fasthet vid viktiga punkter på kroppen.

Bekvämt eller inte…

Nu kan man förstås diskutera huruvida det är bekvämt eller inte med kläder som sitter som en extra hud på kroppen. I början kan det kännas konstigt men den som vänjer sig vid kompressionskläder för träning kan få svårt att någonsin ge sig ut och springa i vanliga shorts igen. Man vänjer sig helt enkelt vid att få stödet och med tiden så blir det möjligt att se hur stor skillnaden faktiskt är.

Rätt modell för dig

Du bör alltså finna en modell som är rätt för dig och här kan individuell anpassning bli ett måste. Tänk även på det där med tjocklek och hur lätt det är att få på och av ett par kompressionsbyxor som sitter på tajt. När du väl har funnit en modell som passar dig så blir det mycket enklare att utnyttja bra priser på nätet och att variera vad gäller färg och mönster.